Ajuntament de Costur

Naturalesa i paisatge

 

 

Entre el relleu esquerp que envolta la població de Costur, podem trobar paratges de gran interès paisatgístic. Els més emblemàtics són el Tossal del Cabeço, la Fontanella,  la bassa Roja, la cova de l'Artiga o la rambla de la Viuda.

 

Els accidents geogràfics que delimiten el terme de Costur són: la Rambla de la viuda que llinda per l'Oest, pel Nord el Barranc de les  Olles, pel Sud la Roca Comptadora  i el Coll de la Ferrera i per l'Est el Coll de la Fossanxa i el Piló de la Serra.

L'elevació més destacada és el Tossal del Cabeço (589 m), situat pròxim a la població. De les muntanyes superiors neixen nombrosos barrancs que van a morir a la Rambla, de Nord a Sud són els següents: les Olles, Covarxo, Pla, Crebada, Bosc, Ferrera, Savinar i Fornet.

Pel que fa al món subterrani,  l'"Espeleo Club Castelló" va fer un catàleg de  les 23 cavitats (coves i avencs) que es poden trobar al terme de Costur.  D'entre elles  cal destacar la Cova de l'Artiga i la del Covarxo, junt als avencs de la Bassa Roja. En aquests enllaços podreu trobar més informació sobre la resta de cavitats enumerades al mapa: el catàleg on-line de les coves amb dades i fotografies, i el nº11 de la publicació Berig on s'inclouen també explicacions detallades de les cavitats. Ambdós fonts d'informació pertanyen a l'esmentat "Espeleo Club Castelló".

 

Un altre tret a  destacar dins el terme de Costur és l'escassetat d'aigua que té. Aquest fet ha marcat el sistema de vida de la gent que ha viscut en  aquestes terres, tant a nivell de costums en la vida diària, en l'agricultura, com en la ramaderia. Alguns dels vestigis que tenim són els sistemes d'aprofitament d'aigua.

Per una banda, les basses es construïen per arreplegar l'aigua de la pluja i poder-la utilitzar tant per al regadiu com per a abeurar els animals. De fet, la majoria d'elles estan situades en els llocs de pas, per tal que els ramaders que no podien eixir d'aquestos passos pogueren donar aigua als animals. La resta, es situaven properes a les hortes per tal de poder utilitzar l'aigua de pluja per a regar.

D'altra banda, en el terme de Costur ens trobem ullals i cocons, que de la mateixa manera que passa en la rambla, només tenen aigua quan plou. Antigament, es tenia molta cura amb els cocons ja que la gent, quan estava treballant al camp, bevia d'aquesta aigua.

Les fonts més importants són: la Fontanella, la font del Mas d'Avall i la font del Collao.

Per últim, no podem oblidar la presència de construccions de pedra en sec a les nostres terres. Sens dubte, un dels millors exemples que podem trobar són els Pous del poble, que tot i l'aparença exterior, tenen dos bóvedes semiesfériques al seu interior.

 

 

 

Imatges: 
Bassa roja
Basseta del sord
Collao
Fontanella
1
2
3
Pous del poble
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal