Ajuntament de Costur

Aerea
Aerea
El municipi

Costur és un municipi de la comarca de L’Alcalatén, situat a 30 km de Castelló de la Plana i a 465 m d’altitud. A 1 km de distància del nucli urbà i a 420 m d’altitud, trobem la barriada del Mas d’Avall. Enfront del poble, la Urbanització Lloma Blanca. En gener de 2013 compta amb 576 habitants.

El terme municipal té una extensió de 21,9 km2 i limita al nord amb Les Useres, a l’est amb Les Useres i Vilafamés, a l’oest amb Figueroles i L’Alcora i al sud amb L’Alcora i Sant Joan de Moró. La seua altitud sobre el nivell del mar va des dels 200 m a la Rambla de la Viuda fins els 586 m al cim del Tossal del Cabeço, vèrtex geodèsic de tercer ordre. El desnivell oscil·la entre el 10 i el 14% a la part oest del terme, i entre el 15 i el 20 % a la part est, la qual cosa perfila una orografia abrupta en direcció oest-est cap a la Rambla de la Viuda.

Aquesta orografia desfavorable, conjuminada amb un sòl de baixa capacitat d’ús (cretàcic amb petites taques de triàsic), ha condicionat negativament el conreu agrícola, fins al punt que a l’any 1979 la superfície cultivada no superava el 25% del terme (amb un 85% de terreny amb cultius arboris i menys d’un 5% de regadiu). Actualment encara s’ha reduït més.

El relleu és esquerp i compta amb diversos paratges i senders, com ara la Fontanella o el camí de Baix. Per als amants de l’espeleologia hi ha la Cova de l’Artiga. El cim més elevat del municipi és el Tossal del Cabeço, des d’on s’observa una bona panoràmica del Penyagolosa i la Mediterrània.

La vegetació està composta, bàsicament, pel bosc baix mediterrani amb coscolla, romaní, margalló, savina... Pel que fa als arbres predomina el pi, encara que últimament s’observa un lent increment del nombre de carrasques, espècie típica de les nostres terres que semblava a punt de desaparèixer. Amb una economia basada tradicionalment en la ramaderia i l’agricultura, les oliveres i els ametllers s’han imposat a la vinya, les figueres i les garroferes, que en un temps no molt llunyà van ser la base de l’economia local.

Són pràcticament nul·les les activitats econòmiques industrials, perquè tant el comerç com la indústria han arribat a un índex molt baix de desenvolupament i només funcionen a un nivell mínim per a cobrir les necessitats del poble. La pràctica totalitat dels habitants de Costur es guanya la vida treballant en les fàbriques de rajoles de L’Alcora.

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal