Ajuntament de Costur

Edificis singulars

 

Ermita del Santíssim Crist del Calvari (1910)

 

 

Església de Sant Pere Màrtir

De dimensions reduïdes, està formada per tres naus, la central més alta i amb escassa ornamentació. Dintre del conjunt té especial valor la pila baptismal romànica procedent de l'ermita de San Salvador del castell de l'Alcalatén.

 

Retaule de Sant Pere Màrtir

Escultura de Navajas Manolo Rodríguez, 1976. Tríptic d'Antoni Bartoll Gregori, 1997 (disseny del retaule Mn. Albert Ventura i Rius).

Es tracta d'un retaule en forma de tríptic tallat en fusta de tulipa. La part central està formada per una peanya sostinguda per sengles rams d'oliver i de llorer, a la base de la qual hi ha l'escut del municipi de Costur vigent en aquell  moment. Damunt de la peanya hi ha la imatge de Sant Pere tallada per Manolo Rodríguez amb la seva iconografia més característica. La indumentària ens indica que va pertànyer a l'ordre dels Predicadors. Els semblant és el d'un jove imberbe amb aspecte serè, el rostre del qual no manifesta el dolor del martiri que va sofrir. Entre els atributs que testimonien la manera com va ser martiritzat destaquen el ganivet clavat enmig del cap tonsurat, el punyal clavat al pit, la palma de màrtir que sosté amb la mà dreta i el llibre obert que mostra amb l'esquerra on s'endevina escrit el Credo, la professió i defensa del qual van ser les causes del seu martiri. A la dreta de la imatge hi ha una fulla de palmera amb tres corones que simbolitzen la pràctica de les tres virtuts teologals que el van portar al martiri: la fe, l'esperança i la caritat. A l'esquerra del sant hi ha una rama de savina que representa les benediccions que Déu, mitjançant el patrocini de Sant Pere, atorga de d'antic als costurencs, raó per la qual està envoltada per una cinta amb els colors de la nostra senyera. A la part superior hi ha una inscripció cisellada en color roig: "CREC", que al·ludeix al començament del Credo que va començar a escriure amb la seua pròpia sang abans de morir.

 

Retaule de Sant Antoni Abad. Juan Manuel Vilar, 1997

 

La Mare de Déu assumpta al cel. Antoni Bartoll, 1996

Relleu tallat en fusta.

 

Sant Pere Màrtir demanant silenci. Antoni Bartoll, 1998

Relleu tallat en fusta.

 

El cor de Jesús. Vicente Sabater Ribés.

 

Esclat de vida. Sebastián Planchadell Porcar (1996)

 

Laurentino Martí

Vidal Serrulla

Juan García Ripollés

 

 

 

 

#Petites capelles amb panells ceràmics a l'aire lliure:

Capelleta de Sant Josep

A la casa número 11 es conserva aquest retaule ceràmic antic amb la imatge de Sant Josep, patró del poble de Costur juntament amb Sant Pere Màrtir.

Els taulells semblen de mida antiga i les traces del dibuix fan sospitar que es tracta d'una obra de tradició popular més que de l'obra d'un mestre ceramista.

 

Capelleta de Sant Miquel

Aquesta capelleta està situada en la casa número 3 del carrer Sant Miquel (entre el carrer d'Enmig, on comença, i el carrer de l'Ombria). Es tracta d'un retaule ceràmic obra del ceramista alcorí José Cotanda Aguilella. Aquest retaule es va posar en lloc d'un altre que hi havia a la mateixa casa abans de la guerra del 36.

 

Capelleta de Sant Pere Màrtir de Costur

 

Capelleta de Sant Pere Màrtir del Mas d'Avall

 

*Bibliografía:

- nº 32 de la revista la Fontanella publicat en agost de 2013, inclòs dins dels números extraordinaris "Papers Costurencs", escrit per Josep-Miquel Ribés Pallarés.

-VENTURA RIUS, A (2009) "El retaule de Sant Pere Màrtir de Costur". Costur 2010. 225é Aniversari de la parròquia de Sant Pere Màrtir i I Centenari del Calvari". Costur 2010. Parròquia de Sant Pere Màrtir i Ajuntament de Costur.

- RIBÉS PALLARÉS, J.M. "La Parròquia de Sant Pere Màrtir de Costur (1785-2010). Aproximació històrica"

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal