#
13
0
38

Cova del Covartxo

Aquesta emblemàtica cavitat dóna nom a la partida i a altres elements que formen el paisatge, ja que constitueix un lloc molt característic. Està situada al marge dret del barranc del Covarxo. Concretament entre el "toll d' Penya" i el "pouet del Covarxo". Per accedir-hi ho fem des de la pedania de Mas d'Avall, pel camí de la Carrera, passant per "Els Corrals de l'Avenc" i seguint pel "camí del Covarxo " durant uns 30 minuts. Aquí hem de descendir al barranc. La seva boca se situa uns 300 metres barranc avall. Un cop passat el "pouet del Covarxo" el barranc torça a l'esquerra, localitzant la boca de la cavitat a uns 50 metres a la dreta de la pronunciada revolta. La boca s'obre en uns bancals de cultiu, actualment ocupat per una pineda, concretament en el cinquè bancal ascendint des del barranc .
Les coordenades de la seva boca, obtingudes per GPS, són les següents: X = 743.644 Y = 4.445.964 Z = 246 msnm. Fus = 30T.

La seva boca es presenta en disposició horitzontal, amb unes dimensions de 4 x 3 metres, que donen pas a una vertical esglaonada de 4 metres, existint unes construccions de pedra per facilitar el seu descens a la part inferior, tot i que cal algun element d'assegurança que ens permeti baixar amb més seguretat. A la base de la vertical ens situem en la capçalera d'un con de derrubis amb tres continuacions. La primera és perpendicular a la galeria principal, amb un recorregut de 10 metres. Les altres dues continuacions constitueixen la galeria principal, desenvolupant-se en direcció NE - SO.
En direcció NE podem pujar un petit ressalt entre columnes i accedir a una galeria de 15 metres, amb amplades que oscil·len al voltant dels 5 metres. Aquí es poden observar algunes formacions i columnes. Al sostre d'aquesta zona es pot apreciar el conglomerat en el qual es desenvolupa la cavitat.
 En direcció SO descendim el pronunciat amb o de derrubis fins arribar a una zona plana, que és la profunditat màxima de la cavitat (cota -9,5 metres). Aquí podem ascendir a una zona més ampla on proliferen formacions de tota mena: colades, columnes, gours i estalactites. Les formacions zenitals, en ser de color blanc, transmeten gran bellesa, encara que estan molt destrossades per les innombrables visites que rep la cavitat. Si seguim la glaeria, hem d'ascendir i travessar un estret pas, on accedirem a una altra estada que marca el final de la cavitat. Està repleta de formacions zenitals de gran bellesa, totes elles arrencades i tirades a terra. En aquesta zona també es poden observar gours plens d'aigua després d'època de pluges.

Aquesta cavitat va ser utilitzada com a refugi en la guerra civil espanyola per molta gent de la població i per això la cavitat es troba molt degradada. Es tracta d'una fractura desenvolupada en conglomerats, on en el sostre es poden observar formes erosives per l'acció de les aigües que han ampliat la fractura. El recorregut real de la cova és de 75 metres, mentre que l'amplada mitjana de la galeria principal és d'uns 4 metres.

 

*Informació extreta de l'article "Catálogo espeleológico de Costur" de Jesús Almela Agost del Espeleo Club Castelló, publicat en el  nº 11 de la revista BERIG, d'abril de 2011.Es pot trobar informació més detallada i actualitzada en el següent enllaç - http://www.cuevascastellon.uji.es/ES6D01.php?id=1665

Util

T’ha semblat útil aquesta informació?

Vols comentar-nos alguna cosa?

CAPTCHA
Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.